19. lip 2013.

Obilježena godišnjica stradanja stanovnika Rogatice



Kozadre 19.6.2013.g.

Objavljeno: Dnevni Avaz 19.06.2013.  15:45 | Autor: Al.B.
Na ostatke krečane u Kozadrama položeno cvijeće
Obilježena godišnjica stradanja stanovnika Rogatice
FOTO: Al.B.
Obilježena godišnjica stradanja stanovnika Rogatice

U Kozadrama kod Rogatice danas je, po prvi put, u organizaciji Udruženja porodica nestalih i prijatelja nestalih „Suza“ i uz pomoć Medžlisa IZ Rogatica, obilježena godišnjica stradanja stanovnika ove Općine. Iako su zločini nad stanovnicima ovog sela počinjeni nepuna dva mjeseca kasnije, najavljeno je da će godišnjica stradanja stanovnika Rogatice biti obilježavane svakog 19. juna, na dan kada su gorjela gradska naselja Gračanica, Holuč, Tekija i kada je bošnjačko stanovništvo pobijeno ili protjerano iz grada.

Članovi porodica u Kozadrama su, na ostacima krečane koja je kasnije pretvorena u masovnu grobnicu, položili bukete cvijeća i proučili fatihu, te prošli stazama kojima su posljednji put koračali njihovi najmiliji.

– Od 22 ubijena stanovnika, osam ih je pronađeno u ovoj grobnici, osam je stradalo u selu i okolini, još šest u bijegu uhvaćeno, a desetine ih je ranjeno. Gdje je optužnica? U ovom selu nije bilo nikakvih borbi ni otpora. Ovdje su ljudi pohvatani po kućama, odvojeni muškarci od žena, povezani i pobijeni isti dan – kazala je predsjednica udruženja „Suza“ Majda Ćurevac. 
Senada Gibović imala je samo sedam godina kada su do zuba naoružane komšije sa Gučeva krenule u napad na Kozadre.



Senada Gibović: Najteži dan u životu

Prvo je počelo granatiranje, a onda su došli vojnici. Odvojili su muškarce, među kojima je bio moj otac, a onda su ih vezali žicom. Vrištala sam pored kapije. Mama mi je rukom mahala da njoj dođem jer je mislila da će me ubiti. Nisu ubili mene, ali ubili su mi oca. To mi je nešto najteže u životu. Taj dan nikada neću zaboraviti, isto kao da sad gledam tu sliku – kroz suze nam je ispričala Senada.

Galib Ćatić sa jednogodišnjim djetetom uspio se u posljednjim trenucima sakriti u travu pored puta.




Galib Ćatić: Prošli su na korak od mene

Dijete spustim i onu torbu, pa i ja potrbušim u onu paprat. Čekaj sudbinu. Puškaraju oni, rafalaju, a ja samo malom prstom pokažem da šuti. Prošlo ih je deset pored mene. Samo da je korak zakoračio nagazio bi mi dijete – kaže Galib, koji je skriven slušao naređenja da se kuće pale i da se jedan od komšija uhvati živ, a potom uspio pobjeći prema selu Vragolovi.



U Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici proučen je mevlud, a Rogatičani su najavili da će obilježiti sve lokacije na kojima su pronađene masovne grobnice. Od nadležnih traže procesuiranje odgovornih za zločine, a ako do 19. juna 2014. godine niko ne bude procesuiran najavljuju da će ih tužiti zbog njihove neodgovornosti i zloupotrebe položaja.